Om Norra Cypern
340 dagar med sol
Cypern är en fantastisk ö som erbjuder mycket. Fantastisk kultur , intressant historia, det öppna havet och framförallt massor med sol. Här kan du koppla av i ditt egna boende, året om.
Norra Cypern är känt för sina fina vandringsleder, vägarna är väldigt bra för cykling och det finns många andra aktiviteter såsom ridning , skärmflygning, djuphavsfiske, vattensporter mm. En av världens vackraste stränder Golden Beach ligger uppe på det sk kastrullhandtaget på öns nordöstra hörn, Karpaz. Förutom stranden är Karpaz bland annat känt för sina vilda åsnor.
Det finns mycket annat att se , tex Kyrenia med den gamla hamnen och även Kyrenia castle, borgarna i Buffavento och St. Hilarion, för att inte tala om den lilla pittoreska byn Bellapaix, känd från den brittiska romanen Bitter Lemons of Cyprus. Passa på att känna lugnet under the Tree of Idleness när ni är däruppe.
Befolkningen är mycket vänlig , de flesta pratar engelska , många till och med mycket bra. Kriminaliteten är om inte obefintlig så extremt låg.
Historien med delningen av Cypern är en historia som är lång och relativt komplicerad, FN har funnits på ön i snart 50 år men närvaron märks knappt idag och gränsövergångarna är snabbt avklarade och utgör inget problem överhuvudtaget. I huvudstaden Nicosia passerar man fram och tillbaka under shoppingrundorna. Flyger man till Larnaca på södra delen av ön med tex Norwegian eller med något charterbolag så blir man bekvämt hämtad på flygplatsen av något av taxibolagen som sköter transferresan inklusive gränspassagen på vägen upp till norra kusten. Ercan heter flygplatsen på norra Cypern och dit går inrikesflygen från Turkiet , enklast flyger man från Sverige med Pegasus eller Turkish Airlines via Istanbul.
Solen skiner nästan alltid, badtemperaturen i havet är mellan 24-28 grader året runt. Om det regnar så är det framförallt i december- februari även om det varvas med vackra dagar hela tiden.
Valutan är Turkiska Lira även om fastigheter, bilar och en del annat köps i Brittiska pund , en kvarleva från när Cypern ingick i brittiska samväldet fram till 1960.
Om du är golfspelare kommer du uppskatta Korineum Golf and Country Club som ligger centralt på norra kusten, Korineum är en av medelhavets bästa golfbanor med service och bankvalitet i världsklass, dessutom med lågt bokningstryck, det är aldrig svårt att få tid på banan och ibland är man helt ensam där. Är du inte golfspelare kommer du säkert bli det efter ett besök på klubben som även har en bra restaurang och tillhörande Beach club.
Hör gärna av er så berättar vi mer om Norra Cypern i allmänhet och om närområdet i synnerhet.
Låt oss hjälpa dig att hitta rätt!
- Massor med sol
- Bada året om
- Låga priser
- Snabba flygresor
- Underbar kultur
- Och mycket mer!
Om Norra Cypern
Nordcypern, eller Norra Cypern, formellt Turkiska republiken Norra Cypern (TRNC) (turkiska: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, KKTC), är den norra delen av Cypern som intogs av Turkiet som direkt svar på statskuppen i juli 1974 som genomfördes av grekcypriotisk militär med stöd från den grekiska militärjuntan. Landytan är 3.355 kvkm och befolkningen uppgår till drygt 200.000 människor. BNP per capita är drygt 5.300 USD år 2013.
Nordcypern utropade sig den 15 november 1983 till självständig stat men är endast erkänd av Turkiet.
Majoriteten på Nordcypern är invandrade fastlandsturkar men ungefär två femtedelar är turkisktalande turkcyprioter, det finns även en relativt stor del engelsmän som är stadigvarande boende på Norra Cypern så även engelska talas till stor del. Nordcypern täcker ungefär en 1/3 av ön vilket motsvarar ungefär Gotland till ytan. Huvudstaden och tillika största staden Nicosia (Lefkosa) är delad i mitten mellan Nordcypern och det grekcypriotiska cypern. Nordcypern har vänstertrafik precis som grannarna på södra delen av ön. De andra två städerna är hamnstäderna Famagusta (Gazimaguza)på östra kusten och Kyrenia (Girne) på norra kusten.
Cypern har alltid styrts av olika nationer och folkslag från Europa och Asien. Omkring 1200 f.Kr. kom grekerna till ön. På 700-talet f.Kr. var ön en del av det assyriska väldet, sedan kom babylonier, egyptier och perser. År 58 f.Kr. övertog romarna makten. Rickard Lejonhjärta erövrade ön 1191 på sitt tredje korståg. Efter att ha sålt den till Tempelherreorden tillät han Guy de Lusignan att köpa ön. Cypern var i frankernas ägo fram till 1489 då venetianerna tog över styret. Mellan 1571 och 1878 regerades landet av Osmanska riket (ungefär nuvarande Turkiet) som sedan överlät ön till Storbritannien. Ett gemensamt turkisk- och grekisk-cypriotiskt självstyre beviljades 1960 men efter en grekisk militärkupp 1974 ingrep Turkiet i enlighet med avtalet om Cyperns fortlevnad och övervakning som Turkiet Grekland och Storbritannien stod som garanter för. Turkiska republiken Nordcypern utropades 1983 under Rauf Denktaş.
Både FN, EU och USA har deltagit försök att ena Cypern. Från nordcypriotiskt håll har man visat sig positiv till en viss förening med den grekiska delen av Cypern för att på så vis bli medlem i EU. En folkomröstning på båda sidor gränsen satte dock stopp för de planerna, åtminstone för en tid, turkcyprioterna röstade ja men då grekcyprioterna röstade nej till ett enande så blev endast den södra, grekiska delen av ön medlem i EU, något som skedde den 1 maj 2004. EU räknar dock hela ön Cypern som medlem i EU och därför kan man tex se att vissa vägprojekt på norra delen av ön åtnjutit bidrag från EU.
Presidenten måste vara född turkcypriot och ska ha bott i Nordcypern för att kunna bli vald.
Norra Cypern åtnjuter fördelen av Medelhavets behagliga klimat med långa, varma somrar och korta vintrar med få regndagar. Medeltemperaturen mitt i sommaren ligger mellan 30 och 35 grader och vintertemperaturerna är milda. Olivlundar och johannesbrödsodlingar samsas på landsbygden med odlingar av frukt som apelsiner, citroner, grapefrukt, meloner och grönsaker. Bergen täcks av doftande pinjeskog och stränderna erbjuder buskage med akacia och eucalyptus. Landskapet är idealiskt för getter och får.
Norra Cypern är en republik med president som 2018 heter Mustafa Akinci och en regeringschef som heter Hüseyin Özgürgün. Nordcypern har en egen armé, ”Kibris Türk Emniyet Kuvvetleri”. Styrkan består av ungefär 5 000 soldater, huvuddelen värnpliktiga. Värnplikten är allmän för män. Tjänstgöringstiden är 24 månader.
Det finns även en stark turkisk militär närvaro på Nordcypern, dessa ser man dock väldigt sällan utanför sina baser.